ssh_houses
Case din lemn de lux

Siguranță și rezistență

Casele din lemn au o rezistență mai mare la foc decât clădirile din beton armat sau oțel.

Pentru a înțelege acest concept, trebuie să faceți câteva clarificări:

  • Rezistența la foc se referă la capacitatea de a menține caracteristicile și performanța în timpul unui incendiu, care asigură siguranța structurii timp de 120 de minute.
  • Rezistența la foc este o caracteristică care se referă la structură și nu la materialele care o compun. Acest lucru depinde de tipul de structură, geometria sa, distribuția sarcinii etc.

Carbonarea rezistenței din lemn a structurii

Clarificat, conceptul de ,,rezistență la foc” este acum mai ușor de înțeles comportamentul și beneficiile unei structuri din lemn în caz de incendiu.

Lemnul arde, dar o face foarte încet, păstrând structura moleculară și performanța intactă. Din acest motiv, este nevoie de o lungă perioadă de timp pentru ca structura să fie deteriorată și, prin urmare, slăbită: este nevoie de 240 de grade pentru ca să aibă loc carbonarea lemnului. Acest fenomen face ca materialul ultraperiferic să devină mai rezistent, prin formarea unui înveliș de protecție pentru structură, împiedicând compromiterea stabilității clădirii timp de cel puțin 120 de minute. În plus, secțiunea carbonizată are o conductivitate redusă a căldurii, oferind o barieră suplimentară împotriva pătrunderii prin ardere.

Testele efectuate pe pereții din lemn au demonstrat rezistența excelentă a structurii în cazul în care singura deteriorare a fost cauzată de căptușeala peretelui expus la foc, care poate fi rezolvată prin simpla înlocuire a panoului rigips.

Solicită o consultație